Gå till innehåll

Torsby är ett område på Värmdö med vacker skärgårdsnatur och ett rikt djurliv. Torsby Samfällighetsförening är en vägförening med flera hundratals medlemmar. En del av styrelsens uppdrag är att ta hand om de stora grönområden som medlemmarna förfogar över. Strävan är att skapa tillgängliga och säkra områden för och tillsammans med medlemmarna.

 

Tanken här är även att informera om gemensamma promenadstråk, badplatser tillgänglig natur, för såväl nya som gamla medlemmar. Samfälligheten har även tillsammans med medlemmarna under Torsbys 70års jubileum namngivit våra grönområden med syftet att lättare kunna hänvisa och informera om dessa platser.

 

Vi kommer försöka samla mer nyttiga tips här, för dels vi som bor i områden, men även nya medlemmar. Vi börjar med våra grönområden:

 

Grönområden:

Torsby Hage

En stor äng som tar dig hela vägen från slutet på Torsby Pilväg ner till Värmdövägen, över diken och genom snår. En skojig plats att leka på eller spana efter rådjur och älg.

Torsby Hage

 

Genvägshöjden

Ett av de små strövområdena i Torsby med lite stigar och bär. Om du går tyst kan du få se räv, rådjur, uggla, ekorrar och fåglar.

Genvägshöjden

 

Torsby strandpromenad

En fin sträcka som går längs med träsket och där du kan se Häger, bävern, rådjur, och fåglar. I området finns både ugglor, hackspett och många sångfåglar. På vintern kan man nå träsket i början av området om man vill åka skridskor.

Torsby strandpromenad

 

Kanalängen

En stor äng jämte kanalen som går mellan Torsby och Kolvik. Här kan man se några fantastiska ekar, man kan meta från bron och smyga på bävern som har sitt bo i slutet på ängen. Tanken är att 2017 års Valborgsfirande ska äga rum på ängen.

Kanalängen

 

Ramserviken

Här finns en gemensamhetslokal att hyra med fantastisk utsikt. Torsbys båtklubb har sin bas här och nedanför klubbhuset finns en liten strand och klippor optimala för bad och sköna dagar. Om du tar någon av de små stigarna upp på berget är utsikten storslagen och under säsong kan du med lite tur finna svamp och bär.

Ramserviken

 

Kulans brygga

Den gamla ångbåtsbryggan lämpar sig väl till sol, bad och fiske. Även sportdykning äger rum runt platsen och till kvällen kan du se solen gå ner i vattnet. En av Torsbys riktiga pärlor.

 

Solviken

En liten remsa i slutet på Torsby Solstig för dig som vill komma åt Hemmesta Träsket. Bra plats att lägga i kanoten, åka skridskor eller fiska.

Solviken

 

Björkstranden

Är en fin liten stenstrand i slutet på Björkbacken. Det finns några klippor och en flytbrygga. På sommaren kommer solen över träden lagom till lunch så eftermiddagsdopp passar bäst.

Björkstranden

 

Torsbybadet

En långgrund sandstrand och klippor som badar i sol. Det finns stora gräsytor, grillplats, gungställning och vollybollplan. Om du följer bryggan runt berget finner du en trampolin och hoppklippor.

Torsbybadet

 

Kabelbryggan

En liten brygga som vetter mot Torsby Holme och ligger i slutet på Torsbyängsväg. Här finns en badstege för den som önskar ta sig ett dopp i Östersjön.

Kabelbryggan

 

Orkideängen

Nära Torsbybadet ligger denna äng där det sägs växa orkidéer. Det finns också gott om nypon. 

Orkideängen

 

Ejes brygga

En bortglömd Pärla som en uppmärksam medlem vid namn Eje gav nytt ljus. En liten promenad så väntar en brygga att fika och sola på.

Ejes strand

 

Torsby Boll och Lekpark

Här finns gott om skoj, fotbollsplan, klätterställning, gungor, basketplan mm Det årliga midsommarfirandet äger rum här.